• Начало
  • Новини
  • Защо е важно да проверим акумулатора на нашата кола преди зимния сезон

Защо е важно да проверим акумулатора на нашата кола преди зимния сезон

Защо е важно да проверим акумулатора на нашата кола преди зимния сезон
17 октомври 2023

Зимният сезон се приближава, и с него настъпва време за подготовка на нашите автомобили за студените и непредсказуеми условия на пътищата. Една от най-важните стъпки, която можем да предприемем, е да се уверим, че акумулаторът на нашия автомобил е в перфектно състояние. Защо това е толкова важно и как можем да направим проверката?

Защо акумулаторът е толкова важен преди зимния сезон?

1. Стартиране на двигателя

Акумулаторът е сърцето на автомобила. Той осигурява електрическа енергия, която е необходима за стартирането на двигателя. През зимата студеното време може да затрудни стартирането на двигателя, тъй като маслото става по-гъсто и изисква повече енергия, за да се върти двигателя. Ако акумулаторът не е в добро състояние, съществува риск от затруднено или невъзможно стартиране на автомобила.

2. Електрически аксесоари

Зимните условия изискват по-голямо използване на електрически аксесоари като отопление, стъклоподемници, и светлини. Захранването на тези устройства и осветлението на пътя зависят от акумулатора. Ако той не е в състояние да предостави необходимата енергия, водачът рискува да се озове в затруднение на снежни и ледени пътища.

3. Дълготрайност на акумулатора

Зимният студ може да намали живота на акумулатора. Студът увеличава съпротивлението в батерията, което може да доведе до нейното изтощаване по-бързо. Ако желаете акумулаторът ви да издържи дълго и да предоставя надеждно захранване, е важно да го проверите и поддържате преди зимния сезон.

Как да проверите акумулатора на автомобила си?

  1. Волтметър или мултиметър: За да проверите напрежението на акумулатора, свържете волтметър или мултиметър към положителния и отрицателния терминали на батерията. Здрав акумулатор трябва да показва напрежение около 12.6 волта.

  2. Визуален оглед: Проверете дали акумулаторът няма видими нарушения, като корозия по клемите или изтекла течност. Тези проблеми могат да доведат до лош контакт и изтичане на електролит.

  3. Тест на стартерното усилие: Можете да проверите стартовата мощност на акумулатора, като използвате специално тестово устройство, което измерва способността му да стартира двигателя.

  4. Консултирайте се с професионалист: Ако не сте сигурни как да проверите акумулатора, е най-добре да се консултирате с механик или автомобилен специалист.

Поддръжката на акумулатора на вашия автомобил преди зимния сезон е критично важна. Това не само гарантира, че ще стартирате автомобила без проблеми при ниски температури, но и осигурява сигурността ви и на пътя. Не забравяйте да поддържате акумулатора в добро състояние през цялата година.

Ако имате нужда от професионална помощ за проверка и поддръжка на акумулатора на вашия автомобил, не се колебайте да се свържете с нас.

Наши данни за контакт:

  • Телефон: 0892070061
  • Адрес: ж.к. Надежда 2, ул. Христо Силянов 41

Не забравяйте да направите необходимите проверки и поддръжка на акумулатора на вашия автомобил преди зимния сезон, за да гарантирате сигурността и надеждността на вашето превозно средство. Ако имате въпроси или се нуждаете от помощ, свържете се с нас и ние ще бъдем щастливи да ви помогнем.